Schaamteveerkracht
Onlangs heeft het programma Boos de misstanden rondom seksueel misbruik bij het tv-programma The voice of Holland naar buiten gebracht. Een van de reden waarom de vrouwen geen openheid durfden te geven waren gevoelens van schuld- en schaamte. Hier kan je meer lezen over waarom slachtoffers dit zo lastig vinden.
Gevoelens van schaamte zitten niet alleen slachtoffers van seksueel geweld in de weg, maar ook veel andere mensen die kampen met problemen thuis, op het werk of in relaties. Door schaamte trekken we ons terug. Dit doen we omdat we denken dat we de enige zijn of omdat we vinden dat het stom is dat we deze problemen hebben. Hiermee lopen we het risico dat angstige, neerslachtige, stressvolle gevoelens alleen maar erger worden.
Wat is de sleutel? Werken aan je schaamteveerkracht! Je kunt hieronder lezen dat het geven van openheid hierin essentieel is.
Brene Brown schrijft heel mooi: ‘Als we ons schamen en ons verhaal met iemand delen die daarop met empathie en begrip reageert, kan schaamte niet overleven.’ (Durf te leiden, B. Brown, 2018, p.200)
Door te werken aan de volgende vier elementen kan je, volgens Brene, leren gemakkelijker met gevoelens van schaamte om te gaan:
- Schaamte herkennen en begrijpen. Door begrip te hebben voor jouw situatie kan je milder worden naar jezelf. Wanneer je het kleiner maakt of probeert weg te wuiven, kan je het ook niet erkennen.
- Niet inzoomen maar het grotere plaatje zien. Vaak zijn we geneigd om alleen naar ons eigen aandeel te kijken, terwijl situaties veelal veel complexer zijn. Probeer op een afstand naar jouw situatie te kijken. Dat je bijvoorbeeld nu niet goed functioneert op jouw werk, heeft ongetwijfeld ook te maken met werkgerelateerde factoren. Misschien is er een onveilige werksfeer, is de werkdruk te hoog etc.
- Uitspreken van schaamte. Door aan het licht te brengen wat jou dwarszit, kan schaamte niet overleven. Dit geeft opluchting en het is de eerste stap op constructieve stappen te zetten naar een verbetering in jouw situatie.
- Contact leggen met anderen en jouw verhaal delen. Jouw verhaal, wat vaak in de oorsprong een negatieve ervaring is, kan je inzetten zodat het tot waarde kan zijn voor anderen. Niet alleen jijzelf maar ook anderen gaan ontdekken dat ze niet alleen zijn en dat er hoop is.
Waar loop jij op dit moment mee rond? Durf je je te gaan uitspreken? Mocht je jouw verhaal met mij willen delen, dan kan dit altijd door te mailen naar info@vrouwzeker.nl. Je krijgt altijd even een reactie van mij.
